Oznanila 2. april 2017

Quo vadis, Domine? Gospod, kam greš?
Nedelja pred veliko nočjo nosi ime cvetna. Kar pravšnje ime za slavje zelenja, ki ima ta dan v rokah prenekaterega vernika res simbolni in stvarni pomen.
S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na Veliko noč, ki je največji praznik v krščanstvu, in uvaja dneve velikega tedna. Evangelij slikovito prikazuje prihod našega Gospoda Jezusa v Jeruzalem. Letos smo brali zapis evangelista Marka. Da Jezus odpotuje v Jeruzalem se je hitro izvedelo, zato so hoteli biti ljudje navzoči pri tem izjemnem dejanju. Marsikatero srce ga je videlo kot osvoboditelja izpod rimske nadvlade. A Jezus je ubral povsem drugačno pot, drugačno sporočilo je dal temu dogodku. Zajahal je oslička in ne konja. Ljudje pa so prihajali z oljčnimi vejami in cvetjem ter pozdravljali Jezusa Kristusa: „Hozana na višavah, blagoslovljen je kralj judovski, ki prihaja v imenu Gospoda.“
S prihodom Jezusa v Jeruzalem, na cvetno nedeljo, se v resnici začenja uresničenje Jezusovega kraljestva. Vendar to ni zemeljsko kraljestvo z oboroženo vojsko, policijo in državnim uradništvom, temveč kraljestvo ljubezni in miru. Kot kristjani, se spodobi, da spoštujemo našega Kralja, ker on od nas najprej zahteva poslušnost naših src, se k njemu obračamo z ljubeznijo in spoštovanjem do Njegovega nauka. To je, da imamo radi drugi druge. Kakor tudi sebe. Jezus Kristus ni prišel v Jeruzalem, da bi bil razglašen za kralja zemeljskega kraljestva, temveč da za nas trpi, umre in s svojim vstajenjem premaga smrt, da nas odkupi pri svojem Očetu. Cvetna nedelja je praznik, ki ga moramo gledati v povezavi na veliki petek in Kristusovo vstajenje. Obredi cvetne nedelje, zlasti procesija, zelenje in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju, imajo svoj izvor v bogoslužnih navadah jeruzalemske Cerkve, ki so poznane že iz 4. stoletja.

Križev pot na Hotizi
Vsako postno nedeljo ob 16. uri. Pri molitvi križevega pota na Hotizi se uporablja molitev križevega pota, ki je pripravljena v ta namen – KRIŽEV POT.

Vsi veroučenci - vabljeni s svojimi starši k obredom velikega tedna in na veliko noč k velikonočni procesiji. Zato rednega verouka ne bomo imeli od ponedeljka, 10. aprila, naprej. Z veroukom začnemo zopet 18. aprila.

VSI OTROCI in predšolski otroci (od 4 let starosti naprej) vabljeni na ORATORIJSKI DAN BOŽJEGA USMILJENJA v soboto, 22. aprila, v župnijskem domu Beltinci od 9. do 15. ure. Dobrodošlo bo domače pecivo (perece). Iskren Bog plati vsem, ki nam boste darovali in podprli z molitvijo. Naj vas Nebeška Mati blagoslavlja in čuva.

Velka spoved v naši župniji bo kot vsako leto na cvetno nedeljo dopoldan. Na voljo bosta dva spovednika od 8. ure pa do konca druge svete maše.

Obredi velikega tedna bodo v četrtek, petek in soboto ob 17. uri. Lepo vabljeni k obredom velikega tedna, posebej še otroci, njihovi starši in botri.

Na veliki četrtek vabimo vernike, ki imajo možnost in čas, da se dopoldne ob 9. uri udeležijo krizmene svete maše v soboški stolnici. Pri tej sveti maši bo g. škof posvetil sveta olja, ki jih uporabljamo pri zakramentih (pri svetem krstu, svetem maziljenju, birmi, …).

Na veliko soboto bomo izpostavili Najsvetejše pred Božji grob ob 9. uri dopoldan. Vabimo vas k molitvi k Božjemu grobu.
Ob 11. in ob 15. uri bomo blagoslovili velikonočna jedila v župnijski cerkvi.

Mašni nameni od 3. do 16. aprila 2017
Ponedeljek,3. april; Rihard - škof:
18.00 za verne duše v vicah
Torek, 4. april; Izidor Seviljski - škof:
18.00 za † Alojza Sreš in dvojne starše
Sreda, 5. april; Vincencij Ferrer - duhovnik:
18.00 v čast Materi Božji za Božje varstvo
Četrtek, 6. april; Irenej Srema - škof:
18.00 za † Moniko Škraban (obl.)
Petek, 7. april; Janez Krstnik de la Salle - redovni ustanovitelj:
18.00 za † Aleksandra Budja (obl.)
Sobota, 8. april; Maksim in Timotej - mučenca:
8.30 za † Vincencija Gjörek
Nedelja, 9. april; 6. postna nedelja - cvetna nedelja:
8.00 za † Marijo Gavez
10.00 za † Karla Huber (obl.)
Ponedeljek, 10. april; Domen - škof:
18.00 za † Štefana in Marijo Antolin, ter stare starše
Torek, 11. april; Stanislav - škof:
18.00 za verne duše v vicah
Sreda, 12. april; Zenon Veronski - škof:
18.00 za † starše Franca in Hedviko Plej
Četrtek, 13. april; Veliki četrtek
17.00 za † Katarino Ropoša
Petek, 14. april; Veliki petek:
17.00 obredi Velikega petka
Sobota, 15. april; Velika sobota:
17.00 za † Albino Gornjec
Nedelja, 16. april; VELIKA NOČ:
8.00 za † Alojza Balažic (obl.)
 za † Miroslava Čeh
10.00 za † Janeza Miholič
 za † Marijo Lopert