Avtor: Župnija Dokležovje Objavljeno: 16. 04. 2017

Oznanila 16. april 2017

Velika noč 2017
»Ko je Marija prejela Sina od Boga Očeta, je bila Devica in je postala Mati. Ko je Sina prejela nazaj od ljudi, je bolečina prežela vso njeno osebo. Kakor da bi se v njenem materinstvu odprla rana. Skrivnost je velika, saj se prav preko rane na Kristusovem telesu, iz njegove odprte strani, rodi nova Eva, nov človeški rod, Cerkev. Nobeno človeško življenje ni brez ran. So rane, ki nam jih zadajo drugi, pa tudi tiste, ki jih povzročimo mi sami. rane bolijo, pribijejo spomin, in pogosto postanejo očala, s katerimi od tistega trenutka dalje gledamo življenje, zgodovino, pravičnost, vse. Pogosto nas je ran sram. Želimo si, da jih ne bi imeli, da jih ne bi videli in da se ne bi pokazale. Velika noč pa je razkritje rane kot prostorja, kjer se pokaže življenje, življenje kot ljubezen, kot dar. Bog se pusti raniti, pusti se mučiti, na sebi zbere maščevanje veh ran, da bi se v njegovi rani, ki je vir življenja, tudi naše rane preobrazile. V Kristusovi odprti strani naše rane postanejo prostor srečanja in tolažbe, saj se je On pustil raniti, da bi lahko mi naše rane nosili na Njegovem telesu.
Naše letošnje velikonočno voščilo je, da bi vsak odkril svoje rane v Njegovi rani in da bi se odžejali luči, ki se izliva iz njegove odprte strani.«
To je voščilo, ki ga je vošči vsem prijateljem in dobrotnikom p. Marko Ivan Rupnik za letošnjo veliko noč.
Vesela Aleluja!

Halasov shod
Vabljeni na Halasov shod v Veliko Polano, ki bo v nedeljo, 21. aprila. Pripravlja ga župnija Kapela.
- ob 18.30. uri: Molitvena ura
- ob 19.00 uri: Sveta maša
Vabljeni k molitvi za Halasovo beatifikacijo.

Prva Kozarjeva ura
Vsakega 29. v mesecu ob 18. uri (v poletnem času ob 19. uri) je Prva Kozarjeva ura, molitev pred Najsvetejšim v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih, ko molimo za beatifikacijo naših slovenskih kandidatov, predvsem Božjega služabnika Danijela Halasa in Božjega služabnika Alojzija Kozarja.
Vabljeni k molitvi!

Mašni nameni od  17. do 30. aprila 2017
Ponedeljek, 17. april; Ponedeljek v velikonočni osmini:
8.00 za † Mirka Čeh
10.00 za † Alojza Brunec in Brigito Ošlaj
Torek, 18. april; Torek v velikonočni osmini:
18.00 Mariji Pomočnici in Jezusu v zahvalo
Sreda, 19. april; Sreda v velikonočni osmini:
18.00 za † starše Horvat, dva brata in sestri
Četrtek, 20. april; Četrtek v velikonočni osmini:
18.00 v čast Materi Božji za zdravje
Petek, 21. april; Petek v velikonočni osmini:
18.00 za † starše in stare starše Pintarič, Cipot
Sobota, 22. april; Sobota v velikonočni osmini:
8.30 za † Elizabeto Bakan
Nedelja, 23. april; 2. velikonočna, bela nedelja
8.00 za † Marijo Gavez
10.00 za † Alojzijo Vohar
Ponedeljek, 24. april; Fidelis - duhovnik:
18.00 za † Terezijo Škraban
Torek, 25. april; Marko - evangelist:
18.00 za † Vincencija Gjörek
Sreda, 26. april; Marija, Mati dobrega sveta:
18.00 za † Srečka Antonič (obl.)
Četrtek, 27. april; Cita - devica
18.00 za † Ano Horvat
Petek, 28. april; Peter Chanel - duhovnik:
18.00 za † Štefana Lük
Sobota, 29. april; Katarina Sienska - devica:
8.30 za † Katarino Ropoša
Nedelja, 30. april; 3. velikonočna nedelja:
8.00 za † Apolonijo Kovač
10.00 za † Ivana Miholič (30. dan)

Nagovor soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa pri sveti maši na cvetno nedeljo, 9. aprila 2017, v soboški stolnici
Veliki teden, drama naše rešitve
Poročilo o Jezusovem trpljenju, ki ga beremo in premišljujemo na letošnjo cvetno nedeljo, evangelist Matej prične z odločitvijo enega od apostolov, Juda Iškarijota, da bo za denar izdal Jezusa njegovim sovražnikom. Kdo so Jezusovi sovražniki? Tisti, ki niso hoteli, da bi v Jezusu Bog bil njihov sopotnik. To so bili veliki duhovniki, učitelji Svetega pisma in drugi voditelji judovskega ljudstva. Ti so sicer trdili, da verujejo v Boga, vendar pa so v resnici sami sebi bili svoj bog. Jezus jih je na to večkrat opozoril in jim pokazal na bistvo: V Boga lahko veruje samo tisti, ki se rodi iz Duha. Bog vsakemu, ki ga išče in po njem hrepeni z vsem srcem in vso močjo, daje milostne darove, da je vreden Božje ljubezni, usmiljenja in rešitve. Juda Iškarijot in Jezusovi sovražniki so zavrnili te milostne darove. Pri tej zavrniti je zažvenketal denar. Niti v drami Jezusovega trpljenja in smrti ne gre brez denarja.
Doživljamo dramo svetovnih, pa tudi slovenskih zmešnjav, sredi katerih je edini bog samo še denar. Iz dneva v dan se vse bolj nakazujejo zastrašujoči vojni spopadi velesil, katerih voditelji iz svojih lažnih varnih zavetij brezumno drug drugemu kažejo svoje moči in grozijo z uničenjem. Pri tem pa se povečuje grožnja terorizma, ko ni varna več nobena ulica, noben prostor. Za vsem tem je zadaj denar, ki ga v te zmešnjave vlagajo svetovne korporacije, da bi iz teh zmešnjav izsesale še več denarja. Tudi v Sloveniji se ogromno reči vrti okrog denarja. Lakomniki se med seboj obtožujejo in si nastavljajo pasti, da bi drug drugega uničili in si prilastili denar uničenega. Tam, kjer denarja ni treba, ga je preveč;  za zdravstvo, za socialno varnost, za izobraževanje, za pokojnine pa ga primanjkuje.
Veliki teden je teden, ko Jezus vstopa v dramo zla. Na veliki četrtek nam Jezus daje duhovništvo, evharistijo in zapoved ljubezni. To so tri dovodnice Jezusove milosti, ki nas usposobi za verovanje, dobra dela in za boj proti zlu.
Na veliki petek Jezus umre, da bi nas pred svojim Očetom opravičil za večno življenje v nebesih. Na veliko soboto Jezus počiva v grobu, da bi občutili, kako smo brez njega osamljeni in nemočni. Na veliko noč pa Jezus vstane od mrtvih, da bi v njem tudi mi vstali v večno življenje.
Vse to so Jezusovi darovi, ki jih ne plačujemo z denarjem. Jezus nam jih daje povsem zastonj. Kdor bo živel iz teh darov, bo vedel, zakaj živi, v koga veruje in v kaj upa.
Vsem želim blagoslovljene dneve velikega tedna. Mati Marija naj hodi z nami do Kalvarije in do Jezusovega vstajenja.