Avtor: Župnija Dokležovje Objavljeno: 30. 04. 2017

Oznanila 30. april 2017

Poslanica papeža Frančiška za 54. svetovni dan molitve za duhovne poklice
Dragi bratje in sestre,
v zadnjih letih smo razmišljali o dveh vidikih, ki zadevajo krščanski poklic: o vabilu, da »gremo iz sebe«, da bi poslušali glas Gospoda, in o pomembnosti cerkvene skupnosti kot privilegiranega kraja, kjer se Božji klic rodi, hrani in se izraža.
Zdaj, ob 54. svetovnem dnevu molitve za duhovne poklice, želim usmeriti pozornost na misijonarsko razsežnost krščanskega poklica. Kdor se je pustil pritegniti Božjemu glasu in začel slediti Jezusu, kmalu odkrije v sebi neustavljivo željo, da bi ponesel evangelij svojim bratom z evangelizacijo in s služenjem v ljubezni. Vsi kristjani smo poklicani, da bi bili misijonarji evangelija! Učenec v resnici ne prejme daru Božje ljubezni za zasebno tolažbo, ni poklican, da promovira samega sebe, niti da ščiti interese neke družbe, ampak se ga preprosto dotakne in ga preoblikuje veselje, da ga Bog ljubi. Te izkušnje ne more ohraniti samo zase: »Evangeljsko veselje, ki napolnjuje življenje skupnosti učencev, je misijonarsko veselje.« (Apostolska spodbuda Veselje evangelija, 21)
Misijonarska angažiranost torej ni nekaj, kar bi dodali krščanskemu življenju kot neke vrste okrasek, temveč je v osrčju same vere. Odnos z Gospodom vključuje dejstvo, da smo poslani na svet kot preroki njegove besede in priče njegove ljubezni.
Čeprav doživljamo številne šibkosti in se včasih počutimo malodušne, moramo dvigniti glavo k Bogu, ne da bi se prepustili občutku neustreznosti ali predali pesimizmu, ki nas naredi za pasivne opazovalce utrujenega in monotonega življenja. Ni prostora za strah: Bog sam prihaja očistit naše »nečiste ustnice«, nas naredit primerne za poslanstvo: »Tvoja krivda je izbrisana, tvoj greh je odpuščen.« Nato sem slišal glas Gospoda: »Koga naj pošljem? Kdo bo šel za nas?« Rekel sem: »Tukaj sem, pošlji mene!« (Iz 6,7–8)
Vsak poslani učenec čuti v srcu ta Božji glas, ki ga vabi, naj gre med ljudi, kakor Jezus, ki je »ozdravljal in delal dobro vsem« (Apd 10,38). Že sem imel priložnost spomniti, kako je dejansko po krstu vsak kristjan Krištof, to je »tisti, ki nosi Kristusa« svojim bratom (prim. Kateheze, 30. januar 2016). To še posebej velja za tiste, ki so poklicani v življenje posebne posvetitve, in enako za duhovnike, ki so velikodušno odgovorili: »Tukaj sem, Gospod, pošlji mene!« S prenovljeno misijonarsko zavzetostjo so poklicani zapustiti sveta obzidja templja, da bi omogočili Božji nežnosti prekipevanje v blagor ljudi (prim. Homilija na krizmeni maši, 24. marec 2016). Cerkev potrebuje takšne duhovnike: zaupljive in vedre, ker so odkrili pravi zaklad, zavzete za to, da bi ga z veseljem naredili znanega vsem! (prim. Mt 13,44)
To je nekaj misli iz poslanice papeža Frančiška za teden molitve za duhovne poklice.

»Gnani po Duhu za poslanstvo!« je geslo tedna molitve za duhovne poklice, ki ga bomo obhajali od 30. aprila do 7. maja 2017. »Kdor se je pustil pritegniti Božjemu glasu in začel slediti Jezusu, kmalu odkrije v sebi neustavljivo željo, da bi ponesel evangelij svojim bratom z evangelizacijo in s služenjem v ljubezni«, piše papež Frančišek v poslanici za 54. Svetovni dan molitve za duhovne poklice. Misijonarsko razsežnost krščanskega poklica poživimo v nas samih in bodimo iznajdljivi, ko jo prebujajmo v drugih.

Evharistična škofijska slovesnost
Ob prazniku 100-letnice Marijinih prikazovanj v Fatimi bo v soboto, 13. maja 2017, v župnijski cerkvi v Črensovcih evharistična škofijska slovesnost, med katero bo g. škof dr. Peter Štumpf blagoslovil majhne kapelice s podobo Fatimske Matere Božje, ki bodo nato romale po dekanijah. Tako bodo vse družine v naših župnijah povabljene, da se bodo zbirale ob tej sveti podobi k molitvi, ki bo za to priložnost seveda posebej pripravljena.
Program:
15.00 - molitvena ura
16.00 - sveta maša

S prvim majem začenjamo šmarnice. Zjutraj in zvečer bomo brali šmarnično branje pri sveti maši, otroci pa so vabljeni k otroškim šmarnicam ob 18. uri v župnijsko cerkev. Po šmarnicah pa vabljeni otroci na skupno druženje na župnijsko dvorišče.
Po vaseh bomo obhajali šmarnice ob 18. uri v kapeli vsake vasi. Lepo vabljeni k šmarnicam.

Sv. maša za delavce in kmete
Sv. maša za delavce in kmete pri sv. Vidu (ob Bukovniškem jezeru) bo v torek, 2. maja 2017 ob 11. uri. Vabljeni!

Vabljeni na tradicionalno srečanje družin prvoobhajancev, ki je namenjeno prvoobhajancem in prvoobhajankam ter njihovim staršem. Srečanje bo potekalo v soboto, 6. maša 2017, v Marijanišču v Veržeju. Program se začne ob 9. uri in zaključi okoli 12.30. Staršem bo spregovoril salezijanec duhovnik Peter Pučnik, za prvoobhajance pa je pripravljen program z animatorji. Prijave zbira Peter Pučnik (040 360-729 ali peter.pucnik@marianum.si).

Molitveni shod
Romarski shodi v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču:
ob sobotah po prvem petku v mesecu: ob 17.00 (od aprila do oktobra ob 18.00) češčenje Najsvetejšega in priložnost za sv. spoved, ob 18.00 (od aprila do vklj. septembra 19.00) sv. maša, nato procesija z Marijinim kipom in molitev za zdravje in druge potrebe.
Vljudno vabljeni!

Mašni nameni od 1. do 14. maja 2017
Ponedeljek, 1. maj; Jožef Delavec:
18.00 za + Alojza Slavic in sina Janeza
Torek, 2. maj; Boris - kralj:
18.00 za + starše Ščap
Sreda, 3. maj; Filip in Jakob - apostola:
18.00 za + Apolonijo Kovač
Četrtek, 4. maj; Florjan - mučenec:
18.00 za + Katarino Ropoša
Petek, 5. maj; Gotard - menih:
18.00 za + Adolfa Žnidarič
Sobota, 6. maj; Dominik Savio - dijak, zavetnik ministrantov:
8.30 za + Štefana Lük
Nedelja, 7. maj; 4. velikonočna nedelja - nedelja Dobrega Pastirja:
8.00 za + Marijo Gavez ter Lovrenca in Francko Panker
10.00 za + Janeza Miholič
 Bogu v zahvalo za 50 let življenja
Ponedeljek, 8. maj; Viktor Milanski - mučenec:
18.00 za + Alojzijo Vohar
Torek, 9. maj; Izaija - prerok:
18.00 za + Štefana Antolin in sina Kazimirja
Sreda, 10. maj; Job - svetopisemski mož:
18.00 za + Elizabeto Bakan
Četrtek, 11. maj; Mamert - škof;
18.00 za + Terezijo Jerič
Petek, 12. maj; Leopold Mandić - redovnik:
18.00 za + Ivana Miholič
Sobota, 13. maj; Fatimska Mati božja:
8.30 za + Vincencija Gjörek
Nedelja, 14. maj; 5. velikonočna nedelja:
8.00 za + Alojza in Dušana Balažic in + starše
10.00 za + Terezijo Škraban