Avtor: Župnija Dokležovje Objavljeno: 14. 05. 2017

Oznanila 14. maj 2017

Marija, pomočnica kristjanov
Ob neki okrogli obletnici praznovanja Marije Pomagaj na Brezjah je msgr. Franci Trstenjak zapisal: »Stoletni vzklik slovenskega katoličana v vseh okoliščinah življenja. Pa tudi iskalci Boga in tisti, ki so se od Njega oddaljili, kličejo in prosijo: Marija, pomagaj nam! Ta prosilni vzklik se vsako leto ob prazniku Marije, pomočnice kristjanov, ki ga zaradi milostne podobe na Brezjah imenujemo kar praznik Marije Pomagaj, še posebej poživi, obnovi in poglobi. Zaradi zgodovinski dogodkov in mnogih vetrov, ki so zapihali in prepihali raj pod Triglavom, se je v povezavi s praznikom Marije Pomagaj (24. maj) začel obhajati spomin slovenskih krščanskih korenin oz. izročil.«
Nedvomno, da smo tudi Prekmurci vzeli Marijo Pomagaj za svojo, dokazujejo številne cerkve in kapele posvečene Mariji. Tudi več kapel v naši okolici je posvečeno Mariji.
V nedeljo, 21. maja, pa smo povabljeni v Veržej na praznovanje Marijinega praznika. S praznovanjem bodo v Veržeju začeli že v soboto, 20. maja 2017 ob 20. uri, ko bo sveta maša v Marijanišču. Po sveti maši bo procesija s kipom Marije Pomočnice v župnijsko cerkev, kjer bodo litanije Matere Božje.
Glavna slovesnost pa bo v nedeljo, 21. maja. Ob 14. uri bo molitvena ura v župnijski cerkvi, ob 15. uri pa procesija s kipom Marije Pomočnice iz župnijske cerkve proti dvorišču Marijanišča, kjer bo potekala glavna slovesnost, ki jo bo vodil bivši predstojnik slovenskih salezijancev dr. Alojzij Slavko Snoj.

Slavljenje za družine
Vljudno vabljeni na majsko Slavljenje za družine, ki se bo odvijalo v nedeljo, 21. maja 2017 ob 15.00, v Vrtcu Lavra.
Z nami bosta zakonca Nzobandora iz Logatca, voditelja zavoda ŽIVIM, ki pomaga ženskam in parom, ki se srečujejo z nezaželeno nosečnostjo ali žalovanjem zaradi izgube otroka.
Nekaj besed o njiju:
Sva Marko in Katarina NZOBANDORA iz Notranjske. Imava štiri otroke, prvi že uživa v družbi angelov in nas čuva, drugi trije pa naju razveseljujejo tukaj. Najina avantura se je začela pred 16 leti in že od začetka sva najin odnos vzela zares, ter tako postavila temelje najine zveze, na katerih še vedno sloniva. Verjameva, da je eden bistvenih temeljev komunikacija - med nama in z Bogom. Ta je bila postavljena na posebno preizkušnjo v času, ko sva pričakovala prvega otroka. Na zdravniškem pregledu teden dni pred rokom poroda naju je šokirala novica, da otroku srce ne bije več. V težkem obdobju žalovanja sva v svojem odnosu izkusila veliko praznino. Dobro leto kasneje sva kljub rizični nosečnosti dobila dva zdrava fantka. Tudi v naslednji nosečnosti so se pojavili zdravstveni zapleti zaradi katerih so v bolnišnici želeli izvesti splav. A ob najini vztrajnosti, molitvi mnogih in pomoči od zgoraj, se je ob roku rodila zdrava deklica. Najin odnos je tudi danes za naju temeljnega pomena.

Halasov shod
Vabljeni na Halasov shod v Veliko Polano, ki bo v nedeljo, 21. maja 2017. Pripravlja ga župnija Križevci pri Ljutomeru.
- ob 18.30. uri: Molitvena ura
- ob 19.00 uri: Sveta maša
Vabljeni k molitvi za Halasovo beatifikacijo.

Dve zaporedni nedelji bosta za našo župnijo nadvse svečani. Prvo nedeljo bomo obhajali sveto birmo. 15 birmancev bo prejelo zakrament svete birme, 5 mladih pa pristopilo k prvemu svetemu obhajilu. V teh dneh še posebej se jih spominjamo v molitvi in jih podprimo pri njihovi rasti v veri.

Mašni nameni od 15. do 28. maja 2017
Ponedeljek, 15. maj; Izidor - kmet:
18.00 za † starše Jožefa in Marijo Reberšak, ter brata Jožeta (obl.)
Torek, 16. maj; Janez Nepomuk - duhovnik in mučenec:
18.00 za †  Terezijo Jerič (30. dan)
Sreda, 17. maj; Jošt - puščavnik:
18.00 za † Urško Balažic (obl.)
Četrtek, 18. maj; Janez I. - papež in mučenec:
18.00 za † Apolonijo Kovač
Petek, 19. maj; Krispin - redovnik:
18.00 za † Katarino Ropoša
Sobota, 20. maj; Bernardin Sienski - duhovnik:
8.30 za † Štefana Lük
Nedelja, 21. maj; 6. velikonočna nedelja - nedelja turizma:
8.00 za † Adolfa Žnidarič
10.00 za  birmance, njihove botre in starše
 za † Katarino Ropoša
 za † Alojzijo Vohar
Ponedeljek, 22. maj; Marjeta Kasijska, redovnica:
18.00 za † Alojzijo Vohar
Torek, 23. maj; Servul (Socerb) Tržaški, mučenec:
18.00 za † Elizabeto Bakan
Sreda, 24. maj; Marija, Pomočnica kristjanov - Marija Pomagaj:
18.00 za † Leopolda Brunec in starše Brunec in Slavic
Četrtek, 25. maj; Gospodov vnebohod:
9.00 za † Albino Gornjec
18.00 za † Janeza Lukač (obl.)
Petek, 26. maj; Filip Neri, duhovnik:
18.00 za † Stankoja Kovač (obl.)
Sobota, 27. maj; Alojzij Grozde, mučenec:
8.30 za † Štefana Lopert
Nedelja, 28. maj; 7. velikonočna nedelja - nedelja sredstev družbenega obveščanja:
8.00 za † Vicencija Gjörek
10.00 za prvoobhajance, njihove starše in botre
 za † Terezijo Jerič