Avtor: Župnija Dokležovje Objavljeno: 28. 05. 2017

Oznanila 28. maj 2017

Jezusovo srce
V Paray-le-Monialu se je Jezus v 17. stoletju prikazal sveti Marjeti Mariji, ji pokazal svoje, s plameni obdano srce, in dejal: »Poglej to srce, ki je tako ljubilo ljudi«. Ta ljubezen Boga do ljudi, ki doseže svoj vrhunec v trenutku, ko se Jezus iz ljubezni daruje na križu, je polnost razodetja. Po Jezusovi smrti je njegovo srce prebodeno, »da bi tako pokazal svojo neskončno ljubezen«, pravi sveta Katarina Sienska.
Pobožnost čaščenja Jezusovega srca, ki pomeni vrnitev k Bogu ljubezni, se je najprej razširila v Franciji in na Poljskem, kasneje pa po celem svetu … Več papežev je spodbujalo širjenje sporočila Paraya.
17. stoletje je obdobje, v katerem se v Cerkvi močno občutijo negativne posledice janzenizma, ki trdi, da je Bog strog in da so odrešeni samo redki. V Parayu pa Bog ponovno, odločno in blago hkrati, spomni na to, da je On usmiljenje in ljubezen. Za to izbere simbol človeškega srca: Bog je postal človek … nam blizu in je »ljubil je s človeškim srcem« (Gaudium et Spes).
Že na začetku Skupnosti Emanuel, potem ko so leta 1974 imeli prvo srečanje Prenove v kraju Vezelay – ta kraj je posvečen Mariji Magdaleni, ženi, ki je Jezusu umivala noge –, je imel Pierre navdih, da bi leta 1975 srečanje različnih molitvenih skupin in skupnosti Prenove v Duhu organizirali v Paray-le-Monialu. Dejal je: »Dobro je biti ob Jezusovih nogah, a še bolje je biti pri njegovem srcu«. Ko so naslednje leto res se zbrali tam, so se zavedli, da mineva ravno tristo let od prikazovanj!
Od tega prvega srečanja dalje se je Paray-le-Monial razvil v pomembno duhovno in romarsko središče. Pri Jezusovem srcu, v češčenju svete evharistije se ljudje spreobračajo, Cerkev pa črpa novih moči za oznanjevanje evangelija.

Veroučno leto
Od 29. maja do 2. junija zaključujemo veroučno leto. Hvala vsem staršem, ki ste poravnali še drugi obrok prispevka za verouk. Če kdo želi, to lahko še stori v teh dneh pri katehetu ali pa na župnišču. Bog vam plati za vaš dar.
Iskrena hvala tudi vsem otrokom, ki redno obiskujete šmarnice.

Prva Kozarjeva ura
Vsakega 29. v mesecu ob 19. uri je Prva Kozarjeva ura, molitev pred Najsvetejšim v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih, ko molimo za beatifikacijo naših slovenskih kandidatov, predvsem Božjega služabnika Danijela Halasa in Božjega služabnika Alojzija Kozarja.

Občinska prireditev v počastitev dekana Ivana Jeriča
bo v soboto, 3. junija 2017. Ob 17.30 uri bo sveta maša za domovino v cerkvi sv. Štefana v Dokležovju in položitev venca k spomeniku Ivana Jeriča in ob 18. uri osrednja slovesnost v kulturni dvorani v Dokležovju. Lepo vabljeni.

Binkoštna vigilija
Škofijski odbor za biblične in molitvene skupine pred praznikom Binkošti v soboto, 3. junija 2017 od 19. do 24. ure, v lendavski župnijski cerkvi pripravlja bedenje ob prebiranju Svetega pisma. K molitvi so povabljeni vsi verniki murskosoboške škofije. Pred izpostavljenim Najsvetejšim bomo tako v tihoti združeni v molitvi preko Božje besede svoja srca pripravili čuječa za Gospoda.
Program
•    19.00: Sv. maša
•    Izpostavitev Najsvetejšega
Vabljeni!

Romarski shodi v škofijskem romarskem svetišču v Turnišču
ob sobotah po prvem petku v mesecu: ob 17.00 (od aprila do oktobra ob 18.00) češčenje Najsvetejšega in priložnost za sv. spoved, ob 18.00 (od aprila do vključno septembra 19.00) sv. maša, nato procesija z Marijinim kipom in molitev za zdravje in druge potrebe.
Vljudno vabljeni!

Proščenje pri klarisah
Na binkoštni ponedeljek, 5. junija 2017, obhajamo praznik Marije, Matere Cerkve – zavetnice samostana sester klaris v Turnišču. Prisrčno Vas vabimo, da se nam pridružite v molitvi in zahvali Bogu.
- 6.00: sveta maša
- nato bo ves dan češčenje Najsvetejšega
- 11.00: sveta maša
- 16.00: molitvena ura
- 17.00: sveta maša, ki jo bo vodil msgr. Franc Režonja, škofov vikar za narodnostne skupnosti
Sestre klarise

Mašni nameni od 29. maja do 11. junija 2017
Ponedeljek, 29. maj; Maksim Emonski - škof:
18.00 za † starše Fras, brata Jožefa in Alojza in sestro Ano
Torek, 30. maj; Ivana Orleanska - devica:
18.00 za † Katarino Ropoša
Sreda, 31. maj; obiskannje Device Marije:
18.00 za † Alojzijo Vohar
Četrtek, 1. junij; Justin - mučenec:
18.00 za † Elizabeto Bakan
Petek, 2. junij; Marcelin in Peter - mučenca:
18.00 za †Adolfa Žnidarič
Sobota, 3. junij; Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci:
8.30 za † Štefana Lük
17.30 maša za domovino
Nedelja, 4. junij; BINKOŠTI:
8.00 za † Pavlino, Regino in Jerneja Lukač
10.00 za † Leopolda Jerič (obl.) ter Otilijo in Branka Jerič
Ponedeljek, 5. junij; Marija Mati Cerkve - binkoštni ponedeljek:
18.00 za † Albino Gornjec
Torek, 6. junij; Norbert - škof:
18.00 za † Marijo Gavez
 v zahvalo za življenje
Sreda, 7. junij; Norbert Newminstranki:
18.00 za † Katarino Ropoša (Kovaška 2) (obl.)
Četrtek, 8. junij; Medard - škof:
18.00  za † Terezijo Škraban
Petek, 9. junij; Primož in Felicijan- mučenca:
18.00 za † Vincencija Gjörek
Sobota, 10. junij; Bogumil Polski - škof:
8.30 za † Ivana Miholič
Nedelja, 11. junij; Sveta Trojica:
8.00 za † Agato in Alojza Balažic in vse † iz rodbina Buzeti
10.00 za † Janeza Miholič