Avtor: Župnija Dokležovje Objavljeno: 23. 07. 2017

Oznanila 23. julij 2017

Skrivnost Marije Snežne ali Marije Velike
Papeška bazilika svete Marije Velike (italijansko Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, latinsko Basilica Sanctae Mariae Maioris je znana tudi pod imenom Marija Snežna, Marija Snežnica, Liberijanska bazilika ali Marija pri jaslicah, in je največja Marijina katoliška cerkev v Rimu, Italija. Pozidana je bila v 4. stoletju pod papežem Liberijem. Stoji na griču Eskvilinu, kjer je prej stalo svetišče rimske boginje Junone.

Legende o nastanku
Sneg v avgustu
Prva legenda o tej baziliki pravi, da je imel Patricij Janez v Rimu obsežna posestva. Ker ni imel dedičev, je sklenil v dogovoru z ženo zapustiti dediščino Mariji. Prosil jo je, naj sprejme ta dar in mu pokaže s kakšnim znamenjem, kako naj porabi to premoženje. V noči iz 4. na 5. avgust 352 se mu je prikazala Marija ter mu naročila, da naj ji sezida cerkev na kraju, kjer bo našel prihodnje jutro novozapadli sneg. Isto noč je imel enako videnje papež Liberij. Ko sta zakonca o sanjah zjutraj obvestila papeža, sta se zelo začudila, ko sta zvedela, da je dobil tudi on enako naročilo. Papež se je v slovesnem sprevodu podal na grič Eskvilin, ki je bil pokrit s snegom in vanj začrtal obris cerkve. Cerkev je bila posvečena leta 367.
Druga legenda glede snega dodaja še, da je papež Liberij takoj zbral svojo duhovščino in se odpravil v spremstvu zakonskega para in velike množice na določeni grič. Tam so našli s svežim snegom pokrito mesto in začeli prepevati glasne zahvalne pesmi v čast Bogu in Devici Mariji. Med splošnim veseljem se je zgodil še nov čudež: sneg se je razdelil v dolge črte. Tako se je pokazal popolni tloris načrtovane stavbe. V kratkem času je bila cerkev dokončana. Posvetili so jo pod imenom Blažena Marija Snežna.
Bleščeče beli sneg sredi vročine je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti.

Prenehanje kuge
V to cerkev je uvedel papež Gregor Veliki leta 590 pomembno procesijo v cerkveni zgodovini. Določil jo je, ker je priprošnja Device Marije odvrnila kugo od mesta Rim. Nadloga je sicer malo pojenjala, vendar ni prenehala. Zato je papež priredil naslednje leto novo procesijo k cerkvi. Ob tej priliki so javno nosili okrog tudi podobo Device Marije, ki jo je naslikal sveti Luka in jo v tej cerkvi hranijo. Tedaj je na čudežen način prenehala črna smrt v vseh tistih hišah, pred katerimi so nosili sveto podobo. Ob koncu procesije je bilo kuge rešeno celotno mesto.
Poročila govorijo tudi o tem, da so ljudje zaslišali angelsko petje, ki se je glasilo: »Veseli se, nebeška Kraljica, zakaj katerega si bila vredna nositi pod svojim srcem, je vstal, kakor je rekel, aleluja!«  Ko je zaslišal papež te besede, je skupaj z ljudstvom pokleknil ter dopolnil angelski hvalospev z besedami: »Prosi za nas Boga, aleluja!« Istočasno, ko je papež med stalnimi molitvami in pesmimi v procesiji prišel do stavbe, ki nosi ime po cesarju Hadrijanu, je videl nad njo angela, ki je dotlej iztegnjeni meč porinil v nožnico v znamenje, da se je razžaljeni Bog usmilil ljudstva na Marijino priprošnjo in iztrebil kugo, ki je tako dolgo razsajala po mestu. Prebivalci mesta so se razveselili in začeli s češčenjem čudodelne podobe.

Oslepeli morilec
V cerkvi Marije Snežne je pogosto molil papež Martin I.. Ravenski dvor je najel morilca, ki naj bi ga umoril. Ko je vstopil v cerkev, je zagledal papeža, kako kleči in moli pred Marijino podobo. Segel je po bodalu. Takrat mu je padla na oči večna tema - doletela ga je Božja kazen, da je oslepel.


Mašni nameni od 24. julija do 6. avgusta 2017
Ponedeljek, 24. julij; Krištof, mučenec:
8.00  za † Marijo Blagovič
 za † Antona Plej
Torek, 25. julij; Jakob Starejši, apostol:
8.00 za † starše Škraban, ter brata Alojza in Franca
 za † Melito Mesarič
Sreda, 26. julij; Joahim in Ana, starša Device Marije:
8.00 za † Alojza Šebjan
 za † Terezijo Jerič
Četrtek, 27. julij; Gorazd, Kliment, Naum ter drugi učenci Cirila in Metoda:
8.00 za † Ivana Miholič
 za † Vincencija Gjörek
Petek, 28. julij; Viktor I., papež:
8.00 za † Terezijo Jerič
 za † Alojzijo Vohar
Sobota, 29. julij; Marta, Lazarjeva sestra:
8.30 za † Štefana Lük
 za † Katarino Ropoša
Nedelja, 30. julij; 17. nedelja med letom:
8.00 za † Marijo Blagovič
10.00 za † Alojzijo Vohar, dar. družina Jureš iz Veržeja
Ponedeljek, 31. julij; Ignacij Lojolski, duhovnik in ustanovitelj jezuitov:
8.00 za † Terezijo Jerič
 za † Antona Plej
Torek, 1. avgust; Alfonz M. Ligvorij, škof in cerkveni učitelj:
8.00 za † Melito Mesarič
 za † Alojza Šebjan
Sreda, 2. avgust; Evzebij iz Vercellija, škof:
8.00 za † Marijo Blagovič (30. dan)
 za † Ivana Miholič
Četrtek, 3. avgust; Konrad, duhovnik:
8.00 za † Vincencija Gjörek
 za † Terezijo Jerič
Petek, 4. avgust; Janez M. Vianney, duhovnik in arški župnik:
8.00 za † Alojzijo Vohar
 za † Katarino Ropoša
Sobota, 5. avgust; Marija Snežna:
8.30 za † Štefana Lük
 za † Terezijo Škraban
Nedelja, 6. avgust; Jezusova spremenitev na gori:
8.00 za † Moniko Hamler (obl.)
 za † Jerneja Žalik
10.00 za † Jožefa Horvat
 za † Štefana Balažic