Oznanila 6. avgust 2017

Praznik naše prihodnosti!
Praznik Marijinega vnebovzetja je »praznik naše prihodnosti«. Na prvi pogled se res zdi, da se nas ta praznik sedaj še nič ne tiče, ampak, da velja vse le za Marijo. Toda praznujemo resnico, da je bila Marija po svoji smrti takoj sprejeta v nebesa z dušo in telesom. Ona je doslej edina, ki ji je Bog to dal. Praznovanje vnebovzetja se najprej tiče Marije, vendar to kar gledano skozi njen zorni kot, zadeva tudi nas. To se je Mariji zgodilo predvsem zato, ker hoče Bog na njej pokazati, kaj se bo zgodilo z nami vsemi. Sprejeti bomo v novo, in to večno življenje, v neposreden stik z Bogom, z vsemi svetimi, in vsemi ljudmi, ki so prišli v nebesa.
Življenje nas prisili, da moramo pogosto govoriti ali premišljevati o smrti. Ker se tega bojimo ali nas že misel na to vznemirja, najraje pogovor speljemo proč od te tematike. Da. Praznik Marijinega vnebovzetja nam da, da nam na tem področju zasveti močan sončni žarek, ki prežene neprijetne občutke, ki jih imamo morda ob tem vprašanju. Zato lažje in z nekim notranjim odmikom, govorimo o smrti v povezavi z Marijo. Na njej Bog pokaže, da smrt ni nekaj zadnjega, kar se nam more dogoditi. Ob smrti se zgodi velikanska sprememba. Smrt se pokaže zgolj kot prehod iz našega sedanjega in zemeljskega bivanja v Božji svet, v svet naših pokojnih, ki so toliko pripravljeni pričakali smrt, kot nam v evangeliju naroča Jezus. Vse naše življenje je v bistvu priprava na ta trenutek. Tisti, ki so umrli v tem duhu, imajo sedaj zagotovljeno srečno večnost, kar pomeni da ta njihova naložba ne more nikoli propasti ali se izničiti.
Prav to pa je naša prihodnost. To je tisto, po čemer človek vse življenje bolj ali manj zavestno hrepeni: biti brez konca pri Bogu samem. Zato je misel, da je Veliki šmaren pravzaprav praznik naše prihodnosti nad vse primerna. Zavest, da je Marija z nami v življenju in, da nam Jezus v njej kaže vzor, kaj se bo zgodilo z nami, če bomo vero ohranili, nas napolnjuje z novim upanjem in pogumom, ki ju tako zelo potrebujemo, da bi se brez strahu soočili z vsemi svojimi težavami in jih sprejemali, kot nam s svojim zgledom kaže Marija.

Škofijsko molitveno srečanje ŽPS
Vsako leto pred največjim Marijinim praznikom poteka molitveno srečanje ŽPS. Letos bo srečanje potekalo v nedeljo, 13. avgusta 2017, v Apačah. Ob 15.00 uri bo v župnijski cerkvi molitvena ura.Ob 16.00 uri pa bo slovesna sveta maša, ki jo bo vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf ob somaševanju duhovnikov.

DOGODKI OB PRAZNOVANJU VELIKE MAŠE IN OB 750-LETNICI STARE CERKVE V TURNIŠČU
12. 8. 2017 – celodnevno češčenje – sklep ob 19. uri, mašo vodi g. msgr. Franc Režonja.
13. 8. 2017, ob 19. uri – okrogla miza: Turniška cerkev – zgodovinsko, pastoralno, marijansko in romarsko svetišče. Gostje: doc. dr. Janez Balažic, msgr. dr. Marjan Turnšek, msgr. dr. Peter Štumpf in dr. Stanko Zver.
14. 8. 2017 ob 18. uri – maša za mlade, povabljeni animatorji oratorija.
14. 8. 2017 ob 20. uri – slovesna sveta maša – vodi upokojeni škof msgr. dr. Franc Kramberger.
15. 8. 2017 ob polnoči – sv. maša – vodi g. Mitja Štefan Franc, SDB, lanski novomašnik.
15. 8. 2017 svete maše  še ob: 5., 6., 7., 8. (v madžarskem jeziku), 10., 15. (klarise), 17. in 19. uri; vseskozi možnost za sveto spoved.
Ob 10. uri – slovesna sveta maša  vodi nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz, nuncij v Sloveniji, ob somaševanju msgr. dr. Petra Štumpfa.
Na ta dan soboška škofija s posebnim odlokom naklanja privilegij – prejem posebnega papeškega blagoslova s popolnim odpustkom, ki ga bo podelil apostolski nuncij po sveti maši ob 10. uri; verniki, ki se iz upravičenega razloga ne bi mogli udeležiti slovesne svete maše na jubilejni dan, morejo prav tako prejeti popolni odpustek na dan, ki si ga sami izberejo in se pod določenimi pogoji udeležijo svetih obredov v romarskem svetišču v Turnišču (Aliæconcessiones, Norma n. 33 § 1,4).
20. 8. 2017 ob 15. uri dekanijsko srečanje za ostarele in bolne.

Mašni nameni od 7. do 20. avgust 2017
Ponedeljek, 7. avgust; Sikst II., papež in mučenec:
8.00 za † Terezijo Jerič
 za † Marijo Blagovič
Torek, 8. avgust; Dominik, duhovnik in ustanovitelj dominikancev:
8.00 za † Marijo Lopert
 za † Antona Plej
Sreda, 9. avgust; Terezija Benedikta od Križa, mučenka in sozavetnica Evrope:
8.00 za † Terezijo Jerič
 za † Melito Mesarič
Četrtek, 10. avgust; Lovrenc, diakon in mučenec:
8.00 za † Alojza Šebjan
 za † Ivana Miholič
Petek, 11. avgust; Klara, devica in redovna ustanoviteljica:
8.00 za † starše Ivana in Verono Cipot
 za † Vincencija Gjörek
Sobota, 12. avgust; Ivana Šantalska, vdova in redovnica:
8.30 za † Terezijo Jerič
 za † Terezijo Škraban
Nedelja, 13. avgust; 19. nedelja med letom:
8.00 za † Franca Plej (obl.)
 za † Štefana Meolic (obl.)
10.00 za † Janeza Miholič
 za † Štefana in Vilmo Vohar (obl.)
Ponedeljek, 14. avgust; Maksimilijan Kolbe, duhovnik in mučenec:
8.00 za vse † iz družine Jaušovec
 za † Alojzijo Vohar
Torek, 15. avgust; MARIJINO VNEBOVZETJE - VELKA MAŠA:
8.00 za † Terezijo Jerič
 za † Katarino Ropoša
Sreda, 16. avgust; Rok, romar in spokornik:
8.00 za † Marijo Blagovič
 za † Antona Plej
Četrtek, 17. avgust; Evzebij, papež in mučenec:
8.00 za † Terezijo Jerič
 za † Melito Mesarič
Petek, 18. avgust; Helena, cesarica:
8.00 za † Alojza Šebjan
 za † Ivana Miholič
Sobota, 19. avgust; Janez Eudes, duhovnik:
8.30 za † Terezijo Jerič
 za † Terezijo Škraban
Nedelja, 20. avgust; 20. nedelja med letom - proščenje:
8.00 za † Katarino Ropoša
10.00 za † Albino Gornjec