Oznanila 1. oktober 2017

»KAKO JE LEPO UPANJE, KI MI GA DAJE BOG« (J.Kranjec)

Kako je življenje veliko, kako je lepo! Že samo dejstvo, da živimo, nosi v sebi upanje, nosi v sebi presežnost, saj, kdo si lahko življenje podari sam, kdo ima življenje iz samega sebe? Nihče. Izšli smo iz nekoga, iz odnosa, ki nas ne veže le na naše starše, ampak nas globoko povezuje z Njim, ki nam je življenje podaril. To ni bilo zgolj naključje; bili smo v njegovi zamisli, mislil je na vsakega izmed nas. Dal nam je prostor pod soncem, poln raznovrstnega življenja, kjer se le-to lahko razvija. Kako velika in lepa je narava! Tako popolna v svoji urejenosti, v svoji konkretnosti, v svojem nenehnem gibanju. Vemo, da sonce je, tudi takrat, ko ga ne vidimo. Vstaja nad meglo ali nevihto in prej ali slej se pokaže, da s svojimi bleščečimi žarki razsvetli in ogreje svet. Kakšno upanje prebuja v nas življenje, ki se rodi in vzklije iz zemlje: drevesa, cvetje, sadovi zemlje, ki so nam v počitek, nam dajejo moč za delo in za medsebojne odnose. In kakšno upanje nam prinaša rojstvo otroka! Kolikšno veselje, lepoto in življenjsko moč prinaša med nas, ko ga sprejmemo, tudi sredi težav. Življenje je vedno življenje, je dar, moč, novost, je upanje, da bo On, ki nam ga je dal, zanj v vsem poskrbel; da nam bo pomagal nadaljevati pot, dokler ne odkrijemo njegovega Izvira in ne prepoznamo njegovega Avtorja.
s. Luciana Schuster, SL

Praznik Rožnovenske Matere božje
Papež sv. Pij X. je leta 1913 določil, da se god rožnovenske Matere božje obhaja 7. oktobra.
Mesec oktober je, prav tako kot maj, posvečen naši nebeški Materi Mariji: v maju njej na čast nabiramo šmarnice – duhovne šopke, imenovane po dišečem spomladanskem cvetju, v oktobru pa ji pletemo vence iz ‘najlepših jesenskih rož’ – častimo jo z molitvijo rožnega venca. Ta pobožnost, ki je postala vsakdanja duhovna hrana mnogih ljudi, je zrasla iz otroške vere preprostih src pred približno sedemsto leti. Povsod so se je z ljubeznijo oprijeli verniki vseh slojev in vse je obogatila, saj je to čudovita šola življenja s Kristusom pod Marijinim vodstvom.
Že več kot štiristo let obhajamo poseben praznik Rožnovenske Matere božje. Sredi 16. stoletja je namreč krščanski Evropi grozila muslimanska nevarnost, ki so jo predstavljali turški osvajalci. Leta 1571 so Turki zbrali v Sredozemlju močno ladjevje. Papež Pij V. si je z vsemi močmi prizadeval, da bi krščanski vladarji združili svoje pomorske sile in se Turkom postavili po robu, vse verne ljudi pa je prosil, naj z molitvijo rožnega venca kličejo pomoč Matere božje.
7. oktobra 1571 je prišlo do velike pomorske bitke pri Lepantu, v kateri je bilo turško ladjevje povsem uničeno. Zmago je papež pripisal Marijinemu varstvu, zato je naslednje leto določil, naj se v spomin na ta dogodek 7. oktobra obhaja praznik ‘Marije Zmagovalke’. Med papeži novejšega časa je molitev rožnega venca najbolj širil Leon XIII. (1878–1903), ki je o njem napisal kar 16 apostolskih pisem in okrožnic, v katerih je toplo priporočal vsakdanjo molitev rožnega venca, mesec oktober pa je razglasil za mesec rožnega venca. V lavretanske litanije Matere božje je uvrstil vzklik: »Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!« Papež sv. Pij X. je leta 1913 določil, da se god rožnovenske Matere božje obhaja stalno 7. oktobra in tako je še zdaj.
Močna spodbuda za gorečo molitev rožnega venca so bila Marijina prikazovanja v Lurdu leta 1858 in zlasti v Fatimi leta 1917. Bernardki v Lurdu se je nebeška Gospa prikazovala z rožnim vencem v roki in Bernardka ga je molila vedno, ne le takrat, ko je šla k votlini. Trem fatimskim pastirčkom se je Marija prvič prikazala 13. maja 1917 opoldne, ko so bili po tamkajšnji navadi sredi molitve rožnega venca. Naročila jim je, naj vztrajno in pobožno molijo rožni venec za mir na svetu. Ko se jim je 13. oktobra prikazala zadnjič, se jim je predstavila kot ‘Kraljica rožnega venca’.
Papež Janez Pavel II. je 16. oktobra 2002, ob vstopu v 25. leto svoje papeške službe, napovedal ‘leto rožnega venca’ – od oktobra 2002 do oktobra 2003. Ob začetku leta rožnega venca je tudi napisal apostolsko pismo Rožni venec Device Marije. V tem pismu je papež v molitev rožnega venca uvedel pet novih skrivnosti – skrivnosti svetlobe, ob katerih premišljujemo o Jezusovem delovanju.
Besedilo je s spletne strani revije Ognjišče.

Večerne svete maše bodo od 2. oktobra naprej zvečer ob 17. uri.

Radio Ognjišče in frančiškani z Brezij vabijo v soboto, 7. oktobra, k Mariji na DAN ROŽNEGA VENCA. Začetek je ob 18. uri in ob 19. uri bo maševal nadškof Marjan Turnšek. Prenos svete maše bo tudi po Radiu Ognjišče od 18. do 21. ure.

V soboto, 21. oktobra, bo pri svetem Jožefu v Ljubljani prvo vseslovensko srečanje ločenih v Cerkvi. Po sv. maši ob 10 uri bo zanimiv program z nagovori, pričevanji in delavnicami. Več si lahko ogledate na www.srcerazvezani.si

Vpis na Katehetsko pastoralno šolo
Informativni dan je bil v petek, 29. septembra ob 17. uri na škofiji v M. Soboti. Vpis pa v petek 6. oktobra 2017 od 16. do 18. ure prav tako na škofiji.

Mašni nameni od 2. do 15. oktobra 2017
Ponedeljek, 2. oktober; Angeli varuhi:
17.00 za moško rožo ŽRV
 za † Terezijo Jerič
Torek, 3. oktober; Frančišek Borgia, redovnik:
17.00 za † Marijo Blagovič
 za † Melito Mesarič
Sreda, 4. oktober; Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj:
17.00 za † Albino Gornjec
 za † Antona Pleja
Četrtek, 5. oktober; Marija Favstina Kowalska, redovnica:
17.00 za † Terezijo Škraban
 za † Stanka Horvata
Petek, 6. oktober; Bruno, ustanovitelj kartuzijanov:
17.00 za † Alojza Vohar (obl.)
  za † Angelo Ropoša
Sobota, 7. oktober; Rožnovenska Mati Božja:
8.30 za † Alojzijo Vohar
 za † Marijo Lopert
Nedelja, 8. oktober; 27. nedelja med letom:
8.00 za † Brigito Ošlaj
10.00 za † Janeza Miholiča
 za † Mihaela Brunec in dvojne starše
Ponedeljek, 9. oktober; Dionizij in tovariši, mučenci:
17.00 za † Terezijo Jerič
 za † Melito Mesarič
Torek, 10. oktober; Danilo, mučenec:
17.00 za † Antona Pleja
 za † Marijo Blagovič
Sreda, 11. oktober; Janez XXIII., papež:
17.00 za † Stanka Horvata
 za † Angelo Ropoša
Četrtek, 12. oktober; Maksimilijan Celjski, mučenec:
17.00 za † Terezijo Škraban
 za † Terezijo Jerič
Petek, 13. oktober; Gerald, vitez:
17.00 za † Ano Žnidarič
 za † Melito Mesarič
Sobota, 14. oktober; Kalist I., papež in mučenec:
8.30 za † Hedviko Plej
 za † Janeza Brunca
Nedelja, 15. oktober; 28. nedelja med letom:
8.00 za † Antona Pleja
10.00 za † Alojzijo Vohar