Avtor: Župnija Dokležovje Objavljeno: 29. 10. 2017

Oznanila 29. oktober 2017

Praznik Vseh svetih
V prihodnjem tednu bomo praznovali praznik Vseh svetih in takoj zatem tudi Vseh vernih duš dan. Grobovi bodo lepše okrašeni, marsikje tako, da bo pod težo cvetja in sveč pokal tudi marmor. In naši pokojni od tega ne bodo imeli nič. Nekateri bodo za rajne tudi molili, se jih spomnili pri daritvi svete maše, molili za duše v vicah in s tem največ pripomogli rajnim pri njihovem večnem življenju.
Smo pa še v mesecu oktobru, ko po naši deželi ljudje na veliko častijo tudi praznik noč čarovnic. V skrbi za blagoslov naših mladih in njihovih družin, vabimo mlade, da se pridružijo pri molitvi pred Najsvetejšim na molitvenem srečanju v nedeljo, 29. oktobra ob 19. uri, v stolni župniji v Murski Soboti. Naslov srečanje je »Prošnja za obvarovanje pred zlom«.
Papež Frančišek je v sredo, 20. septembra, izjemno navdihujoče nagovoril zbrane med splošno avdienco. 
Tam, kjer te je Bog zasejal, upaj! Vedno upaj! Ne predaj se noči: zapomni si, da prvi sovražnik, ki si ga je treba podvreči, ni zunaj tebe, ampak je v tebi. Zato ne puščaj prostora grenkim, temnim mislim. Ta svet je prvi čudež, ki ga je naredil Bog. In Bog je položil v naše roke milost novih čudežev. Vera in upanje hodita skupaj. Veruj v obstoj najvišje in najlepše resnice. Zaupaj v Boga Stvarnika, v Svetega Duha, ki vse premika proti dobremu, v Kristusov objem, ki čaka vsakega človeka na koncu njegovega življenja. Verjemi, on te čaka! Svet hodi zahvaljujoč pogledu mnogih ljudi, ki so odprli predore, ki so zgradili mostove, ki so sanjali in verovali; tudi kadar so okoli sebe slišali besede zasmehovanja.Nikoli ne misli, da je boj, ki ga biješ tu doli, popolnoma nekoristen. Na koncu življenja nas ne čaka propad: v nas utripa seme absolutnega. Bog ne razočara: če je položil upanje v naša srca, ga ne želi zlomiti z neprestanimi razočaranji. Vse se rodi, da bi zacvetelo v večni pomladi. Bog nas je ustvaril, da bi cveteli.Kjer koli si, izgrajuj! Če si na tleh, vstani! Če sediš, začni hoditi! Če te dolgočasje paralizira, ga preženi z dobrimi deli! Če se čutiš praznega in brez volje, prosi Svetega Duha, naj ponovno napolni tvoj nič.
Delaj za mir med ljudmi in ne poslušaj glasu tistega, ki širi sovraštvo in spore. Ne poslušaj teh glasov. Ljudje, čeprav med seboj različni, so bili ustvarjeni za skupno življenje. V nesoglasjih, potrpežljivost: nekega dne boš odkril, da je v vsakem shranjen drobec resnice.
Ljubi osebe. Ljubi eno po eno. Spoštuj pot vseh, naj bo linearna ali težka, kajti vsak ima svojo zgodbo. Vsak otrok, ki se rodi, je obljuba življenja, ki se še enkrat pokaže močnejše od smrti. Vsaka prebujena ljubezen je moč preobrazbe, ki hrepeni po sreči.
Jezus nam je izročil luč, ki sveti v temi: brani jo, ščiti jo. Ta edina svetilka je največje bogastvo, zaupano tvojemu življenju.
Predvsem pa, sanjaj! Ne boj se sanjati. Sanjaj! Sanjaj o svetu, ki se še ne vidi, a ki bo zagotovo prišel. Upanje nas vodi v obstoj stvarjenja, ki se razprostira vse do svoje dokončne izpolnitve, ko bo Bog vse v vsem. Ljudje, ki so imeli zmožnost domišljije, so človeku poklonili znanstvena in tehnološka odkritja. Prepluli so oceane in prehodili dežele, ki jih nihče ne bi nikoli prehodil. Ljudje, ki so gojili upanje, so tudi tisti, ki so premagali suženjstvo in na to zemljo prinesli boljše življenjske razmere.
Vedno imej pogum za resnico. A zapomni si: nisi boljši od nikogar. Četudi si ostal zadnji, ki veruje v resnico, zaradi tega ne zbeži pred družbo ljudi. Četudi živiš v tišini samotišča, v srcu ohranjaj trpljenje vsakega bitja. Si kristjan. In v molitvi vse izroči Bogu.
Neguj ideale. Živi za nekaj, kar presega človeka. In če bodo nekega dne ti ideali od tebe terjali zasoljeno ceno, jih nikoli ne nehaj nositi v svojem srcu. Zvestoba doseže vse.
Če se zmotiš, vstani: nič ni bolj človeškega, kot delati napake. In te iste napake zate ne smejo postati zapor. Ne bodi ukleščen v svoje napake. Božji Sin ni prišel za zdrave, ampak za bolne: torej je prišel tudi zate. In če se boš še zmotil v prihodnosti, ne boj se, vstani! Veš zakaj? Ker je Bog tvoj prijatelj. Bog je tvoj prijatelj!
Če te zajame bridkost, trdno veruj v vse osebe, ki še vedno delajo za dobro: v njihovi človečnosti je seme novega sveta. Srečuj se z osebami, ki so ohranile srce otroka. Uči se iz začudenosti, neguj čudenje! Neguj čudenje!
Živi, ljubi, sanjaj, veruj. In z Božjo milostjo, nikoli ne obupaj.

V sredo, 8. novembra 2017, boste lahko darovali za vzdrževanje duhovnikov - doodek, lahko boste tudi naročili svete maše in poravnali naročnino za Družino in Ognjišče za leto 2018 na župnišču. Tam bom na razpolago od 13.30 ure pa do večerne svete maše. Bog plačaj za vaš dar.

Mašni nameni od 30. oktobra  do 12. novembra 2017
Ponedeljek, 30. oktober; Marcel, mučenec:
17.00 za † Štefana in Marijo Antolin ter Jožefa in Alojza (obl.)
 za †Janeza Farič
Torek, 31. oktober; Volbenk (Bolfenk, Volfgang), škof:
17.00 za † Valentina Škraban (obl.) in starše
 za † Ano Žnidarič
Sreda, 1. november; VSI SVETI:
8.00 za † Alojza, Agato in ostale iz rodbine Balažic
 za † Jožefa in Elizabeto Vohar
10.00 za † Štefana in Alojzijo Vohar (obl.)
Četrtek, 2. november; Spomin vseh vernih rajnih:
9.00 za † Angelo Ropoša
17.00 za † v čast Materi Božji in Jezusu v zahvalo za zdravje
 za † Stanka Horvat
Petek, 3. november; Viktorin Ptujski, mučenec-prvi petek:
17.00 za † Marijo Blagovič
 za † Antona Plej
Sobota, 4. november; Karel (Drago) Boromejski, škof:
8.30 za † Hedviko Plej (obl.)
 za † Melito Mesarič
Nedelja, 5. november; 31. nedelja med letom - zahvalna:
8.00 za † Terezijo Jerič
10.00 za † Janeza Miholič
 za starejše krajane iz Dokležovja
Ponedeljek, 6. november; Lenart (Narte), opat:
17.00 za † Janeza Farič (30. dan)
 za † Terezijo Škraban
Torek, 7. november; Engelbert, škof, mučenec:
17.00 za † Albino Gornjec
 za † Alojzijo Vohar
Sreda, 8. november; Gotfrid (Bogomir), škof:
17.00 za † Janeza Farič
 za † Ano Žnidarič
Četrtek, 9. november; Posvetitev lateranske bazilike:
17.00 za † Angelo Ropoša
 za † Stanka Horvat
Petek, 10. november; Leon Veliki, papež in cerkveni učitelj:
17.00 za † Adolfa (obl.) in Ano Žnidarič
 za † Marijo Blagovič
Sobota, 11. november; Martin (Davorin) iz Toursa, škof:
8.30 za † Slavico Tkalec
 za † Antona Plej
Nedelja, 12. november; 32. nedelja med letom:
8.00 za † Melito Mesarič
 za † Terezijo Jerič
10.00 za † Dušana Zrim (obl.)