Avtor: Župnija Dokležovje Objavljeno: 12. 11. 2017

Oznanila 12. november 2017

Škofova zahvala ob zahvalni nedelji
Za svoje življenje potrebujemo kruh, hrano, ki krepi naše telo. Sveto pismo pa pravi, da človek ne živi samo od kruha. Človek ni samo telo, je tudi duh, zato potrebuje hrano tudi njegov duh. Hrana za našega duha je lepa, dobra beseda, je prijaznost in dobrota, predvsem pa Kruh, ki nam ga sam Bog daje jesti.
Take in drugačne hrane imamo v izobilju. Zato se dan za dnem Bogu zahvaljujemo. Ob zahvalni nedelji se tudi jaz zahvaljujem Bogu za kruh na naših mizah in za Kruh na naših oltarjih. Zahvaljujem se tudi vam, dragi duhovniki, redovniki, redovnice in drugi pastoralni sodelavci za vaše delo na polju soboške škofije. Dan za dnem skrbite za duhovno hrano, za Kruh, sveto evharistijo. Po vaših rokah, po vaših molitvah, po vsem vašem prizadevanju je Bog med nami. Po vašem poučevanju pri katehezi, po vaših osebnih in skupnih molitvah, po vaših pripravah na podeljevanje zakramentov, po vašem podeljevanju zakramentov, po vašem vodenju različnih skupin, po vašem delu v pisarni, po vašem delu za župnijo, dekanijo in škofijo je Bog med nami, je Božje kraljestvo bolj otipljivo navzoče med nami.
Po naših župnijah v naši škofiji imamo dovolj dobrih ljudi, ki skrbijo za naš vsakdanji kruh. Bogu smo zanje neizmerno hvaležni. Naša naloga pa je predvsem ta, da tem ljudem in vsem, ki so zaupani naši skrbi, delimo Kruh. Kruh Božje besede in Kruh z evharističnega oltarja. Ne delimo ničesar svojega, temveč le to, kar prejemamo, kar nam Bog daje. Smo le posredniki neizmernih Božjih darov. Blagor vsakemu, ki je posrednik, ki ne zaustavi pretoka teh dobrin od Boga k ljudem.
Zahvaljujem se vam, dragi duhovniki, redovniki, redovnice in drugi pastoralni sodelavci, da ste taki posredniki kruha in Kruha v vseh oblikah. Hvalim Boga za vas in ga prosim, da vam naklanja potrebnih milosti za vaše dragoceno poslanstvo, ki ga z veseljem opravljate. Bog blagoslovi vas in vaše delo!
+Peter Štumpf, soboški škof

750-letnica omembe stare turniške cerkve
- 16. novembra 2017 zvečer - glavna slovesna maša v stari cerkvi, cerkveni pevski zbor poje v latinščini (župnija), slovesnost vodi msgr. dr. Peter Štumpf
- cel oktober bo razstava Marijinih oblek v Jeričevem domu
- slavnostna akademija (podobno kot za 100 let nove cerkve) in obeležitev občinskega praznika ter podelitev občinskih priznanj (18. novembra 2017 ob 16. uri)

Monošter - 10-letnica
Prva sv. maša v slovenskem jeziku v Monoštru je bila 18. novembra 2007, za kar sta se dogovorila murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek in sombotelski škof dr. Andras Veres. Za koordinacijo duhovnikov, ki so vsak mesec enkrat darovali sv. mašo v slovenskem jeziku, je vsa leta skrbel msgr. Franc Režonja, ki je tam opravil tudi večino maš, tako da so ga ljudje sprejeli za svojega dušnega pastirja.
Ob 10. obletnici bo v monoštrski cerkvi slovesna sv. maša, ki jo bo v nedeljo, 19. novembra 2017 ob 14. uri, ob somaševanju duhovnikov vodil škofov vikar za narodnostne skupnosti msgr. Franc Režonja. Pri maši bodo s slovenskim petjem sodelovali cerkveni pevski zbori Porabskih Slovencev: cerkveni zbor Svete Cecilije z Gornjega Senika, cerkveni pevski zbor Zveze Slovencev na Madžarskem iz Števanovec ter amaterski slovenski cerkveni pevski zbor iz Monoštra.

Halasov shod
Halasov shod v Veliki Polani, v torek, 21. novembra 2017, vodi župnija Sv. Jurij ob Ščavnici. Ob 16.30 uri bo molitvena ura in ob 17.00 sveta maša.
Vabljeni k molitvi za Halasovo beatifikacijo.

Mašni nameni od 13. do 26. novembra 2017
Ponedeljek, 13. november; Stanislav Kostka, redovnik:
17.00 za † starše in brata Mertük
 za † Alojzijo Vohar
Torek, 14. november; Lovrenc O’Toole Irski, škof:
17.00 za † starše Škraban, ter brata Alojza in Franca
 za † Albino Gornjec
Sreda, 15. november; Albert Veliki, škof in cerkveni učitelj:
17.00 za † Marijo Gavez
 za † očeta Jožefa Jerič, sestro Majdo in sorodnike
Četrtek, 16. november; Marjeta Škotska, kraljica:
17.00 za † Marijo Lopert
 za † Terezijo Jerič
Petek, 17. november; Elizabeta Ogrska, redovnica:
17.00 za † Ano Žnidarič
 za † Antona Plej
Sobota, 18. november; Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla:
8.30  za † Janeza Brunca (obl.)
 za † Terezijo Škraban
Nedelja, 19. november; 33. nedelja med letom:
8.00 za † Ignaca Žalik (30. dan)
10.00 za † Miro, Marijo in rodbino Tratnjek
Ponedeljek, 20. november; Edmund, kralj:
17.00 za † družino Čeh (obl.)
 za † Marijo Blagovič
Torek, 21. november; Darovanje Device Marije:
17.00 za † Stanka Horvata
 za † Angelo Ropoša
Sreda, 22. november; Cecilija (Cilka), devica in mučenka:
17.00 za † Janeza Farič
 za † Ignaca Žalik
Četrtek, 23. november; Klemen I., papež in mučenec:
17.00 za † Alojzijo Vohar
 za † Albino Gornjec
Petek, 24. november; Andrej Dung-Lac, duhovnik in drugi vietnamski mučenci:
17.00 za † Ropoša Franca, Marijo ter sina Jakoba in Bernarda
 za † Terezijo Jerič
Sobota, 25. november; Katarina Aleksandrijska, devica in mučenka:
8.30  za † Alojzijo Vohar
 za † Terezijo Škraban
Nedelja, 26. november; JEZUS KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA:
8.00 za † Štefana Klemenčič (obl.)
 za † Ivana Kelenc
10.00 za † Meolic Štefana , dvojne starše, ter brate in sestre